αναισθησίαΗ Αναισθησία

Το είδος της αναισθησίας εξαρτάται από το είδος και την βαρύτητα της χειρουργικής επεμβάσεως . Χρησιμοποιούμε τρία είδη αναισθησίας : την γενική αναισθησία, την τοπική αναισθησία και τον συνδυασμό τοπικής αναισθησίας και ενδοφλέβιας καταστολής με φάρμακα γνωστότερα στο ευρύ κοινό με τους μη επιστημονικούς όρρους «μέθη» η και "υπνοχάλαση". Η σύγχρονη γενική αναισθησία επιτρέπει χειρουργικές επεμβάσεις μεγάλης διάρκειας με μεγάλη ασφάλεια, χωρίς συνέπειες, ταχεία ανάνηψη και αναχώρηση από το νοσοκομείο την ίδια μέρα . Η επιλογή του είδους της αναισθησίας γίνεται με κοινή απόφαση «ασθενούς», χειρουργού και αναισθησιολόγου.

Βασική προϋπόθεση για μια ασφαλή αναισθησία και χειρουργική επέμβαση είναι ένας λεπτομερειακός εργαστηριακός προεγχειρητικός έλεγχος και ένα ακριβές ιστορικό. Τα «συμβάματα» της σύγχρονης αναισθησίας είναι απειροελάχιστα -αν λάβει κανείς υπ’όψη του τον αριθμό των αναισθησιών που χορηγούνται ημερησίως- και συμβαίνουν σε έδαφος κάποιου προϋπάρχοντος προβλήματος που πέρασε απαρατήρητο. Η διάρκεια της αναισθησίας δεν πρέπει να επηρεάζει τους ενδιαφερόμενους. Είτε η χειρουργική επέμβαση διαρκέσει 1 ώρα είτε 3 η μετεγχειρητική διάθεση και αίσθηση είναι η ίδια. Πολύ μεγάλη σημασία όμως έχει και η ψυχολογική προετοιμασία του ατόμου, το οποίο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του ίδιου με την ιατρική ομάδα. Οι περισσότεροι χειρουργημένοι θυμώνται την αναισθησία σαν έναν ευχάριστο ύπνο(και συχνά με όνειρο)!

Σαν συμπέρασμα η αναισθησία είναι ένα θέμα το οποίο δεν πρέπει να απασχολεί τον ενδιαφερόμενο και να επηρεάζει αρνητικά την απόφασή του να χειρουργηθεί εφ'όσον καλύπτονται όλες οι άλλες προυποθέσεις.